Zo verlicht jij jouw ruimtes

Deze richtlijnen zullen je helpen om jouw huis te verlichten.

Zo verlicht jij jouw ruimtes
Het verlichten van een kamer komt in principe neer op persoonlijke voorkeuren. Maar er zijn wel een paar algemene vuistregels die je kan volgen om het beste uit jouw verlichting te halen. We hebben ze voor je bij elkaar verzameld om je op weg te helpen.

Hoogte en afstand 
We hebben hier al uitgelegd hoe je het beste hanglampen kan ophangen. Maar hoe zit het met wandlampen en opbouwspots?

Laten we met wandlampen beginnen.

Op een lege muur (één waar niets aan hangt) adviseren we om jouw wandlampen op ongeveer 170cm vanaf de basis van de lampenkap tot aan de vloer te installeren.

Maar als er al iets anders aan jouw muren hangt, zoals een klok of schilderij, is het beste om het centrale punt van de lampenkap in lijn met het centrale punt van het object te hangen.

Los van de afmeting, is het belangrijkste om reflectie van de blootliggende gloeilamp te vermijden. Dit kan je doen door de bovenkant van de lampenkap op ooghoogte of ietsjes hoger (wanneer stand) te plaatsen.

Natuurlijk kan het zijn dat jij jouw wandlampen wat lager wilt hebben, bijvoorbeeld naast beide kanten van een spiegel. De lichtstraal moet dan gelijk stralen, zonder reflectie en aangenaam zijn. Dit kan je doen door jouw lampen te verlagen zodat het centrale punt van beide lampenkappen op ooghoogte zit.

Afhankelijk van de grote van jouw ruimte, adviseren we om jouw wandlampen op ongeveer 250-300cm van elkaar te plaatsen.

Plaats spotlights één meter van waar de muur en het plafond elkaar ontmoeten om schaduwen te voorkomen. Deel de hoogte van het plafond door twee om de afstand voor plafondmontage te berekenen.
Hoeveelheid 
De hoeveelheid licht dat nodig is in een kamer ligt aan de functie. Keukens en badkamers (functionele ruimtes) hebben meestal meer licht nodig dan woonkamers of slaapkamers (woonruimtes).

Als we kijken naar hoeveel licht een kamer nodig heeft, praten we meestal over lumen: een eenheid die de lichtopbrengst meet (je vindt meer over dit en andere verlichtingstermen hier).

Over het algemeen hebben woonruimtes ongeveer 110-215 lumen per vierkante meter nodig, terwijl de sfeervolle plekken van functionele ruimtes zoals keukens en badkamers ongeveer 250-380 lumen per vierkante meter nodig hebben.

De delen van deze functionele ruimtes voor taken hebben tussen 600-850 lumen per vierkante meter nodig.

Houd er rekening mee dat dit een algemene richtlijn is, maar het geeft je een goed idee van het basisniveau aan verlichting die je nodig zult hebben.

Laten we het nu hebben over onze eigen spotlights en hoeveel je nodig hebt

Bij Corston bieden we twee maten van opbouwspots aan: 35mm en 50mm.

Onze 35mm spotlights zijn ontworpen om gebruikt te worden met onze GU10 Court Ledlamp met een nauwe lichtstraal.

In woonruimtes adviseren we om één van onze 35mm spotlights per vierkante meter (100-120 lumen per m2) te gebruiken. In functionele ruimtes is het beste om één 34mm spot per één vierkante meter (300-320 lumen per m2) te gebruiken.

Onze 50mm spotlights zijn geschikt voor onze GU10 Arthur lamp met een bredere lichtstraal.

In woonruimtes adviseren we om één 50mm spot per vijf vierkante meter (100-120 lumen per m2) te gebruiken. En in functionele ruimtes is het beste om één per twee vierkante meter (300-320 lumen per m2) te gebruiken.
Maat 
Vele van onze wandlampen zijn verkrijgbaar in twee verschillende maten: klein en medium.

Wellicht wil je mediumgrote versies van onze designs in grotere kamers met hoger plafonds gebruiken, zodat de armaturen niet 'verloren' gaan aan de muur.

Houd er wel rekening mee dat een grotere verlichting aan de muur niet de lichtopbrengst vergroot.

Daarentegen zorgen grotere spotlights wel voor meer lichtopbrengst. Met andere woorden, onze 50mm enkele en dubbele spotlights huis LEDs zorgen voor een bredere lichtstraal dan onze 35mm opties.
En tenslotte... 
In kort, nog een maar tips en trucs om jouw ruimtes te verlichten:

Licht gekleurde muren en meubels zullen, over het algemeen, een kamer helder maken.

Onze Chester 50mm GU10 12° lamp zal meer donkere plekken creëren omdat het erg gericht is.

Al onze lampen zijn 2700K: een warme kleurtemperatuur. Je kan geschikte 4500K lampen van andere leveranciers kopen als je opzoek bent naar een licht dat meer op daglicht lijkt en wat meer helder is.

Zorg ervoor dat de kleurtemperaturen van jouw lampen in een kamer hetzelfde zijn.