Toegelicht: Verlichting en Lampen

Kom te weten over deze termen, technische aspecten en opties voordat je onze verlichting en lampen koopt.

Toegelicht: Verlichting en Lampen
Bij het kiezen van de juiste verlichting voor jouw kamers en de juiste lamp voor jouw verlichting is er een zee aan informatie om over na te denken.

Van direct en indirect licht tot lumen, wattage en lichthoek, we zijn hier om de details te ontrafelen.

Verlichting
Direct licht 
Dit type licht verlicht één specifieke plek of object en creëert een duidelijke onderscheid tussen licht en schaduw.

Indirect licht 
Indirect licht daarentegen wordt gebruikt om een bredere ruimte te verlichten. Schaduw is minder duidelijk en de lichtstraal zal gelijkmatig worden verdeeld in de kamer.

Taakverlichting 
Een lichtbron dat helder en precies één ruimte verlicht om de zichtbaarheid te bevorderen. Het wordt meestal gebruikt tijdens taken zoals lezen en koken.

Sfeerverlichting 
Sfeerverlichting imiteert de werking van natuurlijk licht. Het wordt meestal gebruikt in woonkamers, eetkamers en slaapkamers en zal de ruimte vullen met gelijkmatig en een aangenaam niveau van licht.

Accentverlichting 
Accentverlichting is minder functioneel dan de andere types en wordt gebruikt om architectuur, meubels, kunst en soortgelijke te verlichten. Het zal de aandacht trekken en gemakkelijk en optimaal indruk creëren.

IP-waarde 
Verlichting wordt beoordeeld met een beschermingsgraad (IP) beoordeling, zodat je weet dat het veilig is om gebruikt te worden rondom vuil en water.

Het eerst nummer verwijst naar vuil, stof en andere vast voorwerpen. Het tweede nummer verwijst naar water. Hoe hoger het nummer, hoe beter het beschermingsniveau.
Lampenkappen
We bieden een geselecteerd aantal lampenkappen voor onze verlichting aan. Elke lampenkap is gemaakt van een ander materiaal dat voor een andere lichtstraal zorgt.

Fijn porselein 
Onze fijn porseleinen lampenkap zorgt voor zacht, meest sfeervolle gloed zonder reflectie.

Massief messing 
Onze massief messing lampenkap zorgt voor een lichtstraal neerwaarts. Dit is het best als je wilt dat jouw lichtbron voor een directe straal zorgt.

Geribbeld glas 
Een glazen lampenkap daarentegen biedt 360 graden verlichting. Die van ons heeft verticale groeven die het licht iets dimmen.

Linnen 
Onze moderne 100% linnen lampenkap is alleen beschikbaar met onze Malvern wandlampen en zorgt voor textuur en contrast. Zowel de Basaltgrijze als Alabaster witte kleuren zullen het licht wat verzachten.



Lampen
LED 
Ledlampen zorgen voor licht met gebruik van lichtgevende dioden. Wanneer een elektrische stroom door een microchip gaat worden de diodes verlicht.

Ledlampen zorgen voor licht dat 90% meer effectief is dan gloeiverlichting en 80% meer dan halogeenlampen. Ze kosten minder in gebruik, zorgen voor minder hitte en gaan langer mee (tot 20.000 gebruiksuren).

Lumen 
Een eenheid (lm) dat de zichtbare lichtopbrengst meet (of technische gesproken de lichtstroom). Hoe hoger de lumen waarde, hoe feller het licht zal zijn.

Wattage 
Wattage (W) is de eenheid dat het energieverbruik van de lamp aangeeft (niet de lichtstroom). Sommige armaturen, zoals dimmers hebben specifieke beoordelingen gemeten in watt die zorgvuldig opgevolgd moeten worden.

Gelijkwaardig wattage 
Als je een traditionele lamp vervangt met een energiebesparend LED kan je niet dezelfde wattage gebruiken. Dit is omdat Ledlampen niet zoveel energie gebruiken, dus is het wattage minder.

Als je dezelfde helderheid wilt creëren, is het beter om de lumen in plaats van wattage te vergelijken.

Dit omrekentabel zal je hierbij helpen.
Spanning 
Spanning (V) is de druk die nodig is om licht te laten verlichten. Standaard netspanning in Europa is 220-240V. Bijna alle verlichting (inclusief onze designs) zullen werken met deze standaard spanning.

Lichthoek 
Lichthoek meet hoe licht wordt verdeeld of in andere worden, de hoek waarmee het licht de lamp verlaat.

Een nauwe lichthoek zorgt voor gericht licht, daarentegen zorgt een bredere lichthoek voor zachter, indirect licht.

CRI  
Colour Rendering Index (CRI) meet hoe de kleuren worden weergegeven onder een kunstmatige lichtbron in vergelijking met natuurlijk licht.

Op een schaal van 0 tot 100. Waarbij 0 alle kleuren er hetzelfde uit zien en 100 alle kleuren makkelijk te onderscheiden en volledig verzadigd zijn. Hoe hoger het CRI gehalte, hoe beter de kleurweergave van de lamp.

Onze 50mm Chester en Arthur lampen hebben een CRI van 92. Dit betekent dat ze een goede keuze zijn om kunst en soortgelijke te verlichten.

Kelvin 
De Kelvin schaal meet de kleurtemperatuur van het licht. Hoe hoger het Kelvin-nummer (K), hoe koeler en witter het licht is.

We gebruiken 2700K voor al onze lampen omdat dit een mooi balans is tussen sfeervol en functioneel licht.

G9 
G9 capsulelampen zijn klein maar fel. Ze hebben twee lusvormige pinnen met 9mm afstand die in het lichtarmatuur bevestigd worden voor een makkelijke installatie. G9-lampen werking met Europese netspanning.

GU10 
GU10 spotlight lampen hebben twee korte, vierkante pinnen met 10mm afstand en hebben een 'push-and-twist' type bevestiging. Zoals G9 werken ze met Europese netspanning.

Alle elektronische producten van Corston moeten door een gekwalificeerde elektricien worden geïnstalleerd.