Lunch met Finn Beales

We spraken met fotograaf en regisseur Finn Beales over de uitbreiding van zijn Welse Langhuis uit de 17e eeuw, terwijl we genoten van vers gemaakte pasta, geïnspireerd op zijn laatste shoot in Piëmont, Italië.

Arrow Down
Finn Beales is beroemd vanwege zijn bekroonde reis en lifestyle fotografie en de filmische stijl die hij in zijn werk brengt. Door zijn unieke foto's heeft hij een half miljoen trouwe Instagram volgers gekregen en heeft hij twee best verkochte fotografieboeken gepubliceerd, om nog maar te zwijgen over zijn werk aan commerciële campagnes met wereldwijde merken, zoals Land Rover, Marshall, Cartier en meer. 

Hoe begint het verhaal van jouw woningrenovatie?
We wonen hier al 20 jaar, maar het is al langer in de familie van mijn vrouw, dus het heeft veel sentimentele waarde.

Twee snelgroeiende kinderen betekende dat we moesten verhuizen of het huis groter moesten maken. We hebben naar zoveel verschillende plekken gekeken, maar konden niets vergelijkbaars vinden, dus we besloten uit te breiden.
Hoe heb je jouw inspiratie gevonden?
Mijn reizen hebben de bouw zeker beïnvloed, maar ik was vooral erg bang om de schoonheid van wat we al hadden te verpesten, wat eigenlijk best makkelijk kan gebeuren tijdens de uitbreiding van een historisch pand, iets wat al versleten is. Met de hulp van een paar geweldige architecten hebben we dus een modulaire uitbreiding ontworpen die de plaatselijke boerderij bouwtraditie nabootst.

Ook al is het een moderne bouw, ik wilde geen glanzend nieuw en modern interieur. Ze moesten het oude respecteren en we kozen dus voor natuurlijk ruwe materialen door de gehele woning, allemaal prachtig imperfect. We hebben bijvoorbeeld een ruwe gips muur zonder verf en afgedicht met bijenwas. Alle ramen zijn omringd met eiken. De gevelpunt van het originele huis dat nu een binnenmuur is werd gevoegd met kalk en zichtbaar gelaten. De keuken is ook van eiken gemaakt met Welse leistenen werkbladen en de vloeren zijn gemaakt van ruw beton, een moderne kijk op plavuizen. Alle materialen zijn perfect imperfect en zullen verouderen en een patina krijgen na gebruik. Dit was een belangrijk uitgangspunt.

Ik wilde ook een grote familie ruimte met verstrekkende uitzichten waar iedereen bij elkaar kon komen. In het oude gedeelte van het huis zijn de kamers best klein en dus niet groot genoeg voor ons allemaal, vooral als vrienden op bezoek komen. Het gezin zou worden gescheiden zodra de kinderen naar hun kamer verdwijnen. De nieuwe verlichting en de open ruimte betekent dat iedereen nu bij elkaar kan komen en dat is echt heerlijk.
Wat was het meest belangrijkste om juist te krijgen?
De keuken was erg belangrijk voor ons. We houden ervan om als gezin te koken en vrienden op bezoek te krijgen. Ik fotografeer veel eten en landbouwprojecten via mijn werk. Ik ben net terug van een geweldig project in Piëmont, Italië waar ik een fotoshoot had voor eten en wijn tijdschrift. We hebben heel veel pasta gegeten en maak het sinds kort ook thuis, wat best wel een rommelig proces is!

We hebben een kleine voorbereidingskeuken ontworpen aan de andere kant van de gang vanuit onze open ruimte. Dit wordt ook gebruikt als een bijkeuken met de koelkast, vriezer, wasmachines, enz. Dit zorgt ervoor dat alle rommel wegblijft en de open familie ruimte overzichtelijk blijft en meer ontspannen aanvoelt. We hadden geluk dat een lokale school gerenoveerd werd en ze de oude wetenschappelijke laboratoria verwijderde. We hebben hun eenheden en werkbladen gebruikt in onze achterkeuken. Ze komen uit de jaren 60 en zijn prachtig gemaakt, versleten en uniek, vooral met alle graffiti van weerbarstige kinderen op de werkbladen! 
Hoe weerspiegelt jouw gekozen esthetiek jouw levensstijl?
Als een fotograaf let ik veel op licht. We hebben de nieuwbouw oost-west georiënteerd met grote glaspartijen op de verhogingen om goed gebruik te kunnen maken van de gouden uren aan elk einde van de dag. We krijgen 's ochtends en 's avonds dus waanzinnige gouden lichtstralen in de keuken.

Daarentegen, aan de zuidkant is er relatief weinig beglazing. We hebben dit gedaan omdat wanneer de zon hoog staat het door de zuidelijke verhoging boort, dit kan behoorlijk onaangenaam zijn. Er is een gezegde dat alleen gekke honden en Engelse in de middagzon naar buiten gaan. Omdat het oude huisje naar het zuiden is gericht hebben we de stenen muren met kalk gewassen (een traditioneel techniek). Dit zorgt ervoor dat de middagzon wordt gereflecteerd en weerkaatst het licht op het midden van de dag in het huis; gereflecteerd licht is zachter en mooier. 

Ik wist ook dat ik een ontspannen, langzaam levend gevoel wilde hebben voor ons gezinsleven. Ik werk overal in de wereld en het tempo kan hectisch zijn, vooral als je een team leidt op set in Los Angeles, ver weg van huis. Alhoewel ik hier ontzettend van hou, vergt het qua creativiteit veel van me. Dus ik kom graag terug om even te ontspannen. Het vinden van een balans in het leven is erg belangrijk en ik wil mezelf niet verliezen. Ik heb een plek nodig waar ik kan ontspannen en mezelf weer in elkaar kan zetten, zodat ik elke nieuwe opdracht met de benodigde creatieve energie kan benaderen.
Heb je uitdagingen ervaart?
Onze grootste uitdaging tijdens de bouw was toegankelijkheid. We liggen aan het einde van een steile boerenpad die kilometers lang is en dus niet erg toegankelijk is. Om materialen en apparaten hier te krijgen was best moeilijk. We bouwde tevens in de winter en omdat we in de bergen waren regende het erg veel! Ongeacht de uitdagingen heeft het bouwteam fantastisch werk verricht.

Hoe zorgde je ervoor dat jouw project milieuvriendelijk was?
We probeerde materialen zo dichtbij mogelijk in te kopen. De houten bekleding komt uit Wales en het dak is gemaakt van golfkarton afkomstig uit Hertfordshire. We hebben het gebouw geïsoleerd met cellulose vezelisolatie die is gemaakt van gerecycled krantenpapier en brandvertragende zouten. Ook al is de vloer gemaakt van beton het werkt als een grote koellichaam en slaat alle warmte van de middagzon (zonnewarmte) op en geeft het weer vrij in de avonduren. Het is dus altijd warm in het nieuwe gedeelte van het huis.

We hebben overal om ons heen wilde bloemenweiden gezaaid en al het water op het dak sijpelt naar beneden naar een vijver, die een overvloed aan dieren in het wild aantrekt.
Hoe belangrijke waren de kleine details voor jou?
De details zijn essentieel omdat ze alles samen brengen en het één geheel maken. We raken deurklinken, stopcontacten en wisselschakelaars elke dag aan en daarom zijn ze bijna nog belangrijker dan al het anders. Ik wilde dat ze tastbaar waren en een aangename 'klik' hadden.

Waarom koos je voor Corston voor jouw project?
Ik vind de Bronzen afwerking helemaal geweldig omdat er na veel gebruik er een patina ontstaat. De patina ontwikkelt zich ten opzichte van het gebruik, net zoals geweldige selvedge-spijkerbroek en daar ben ik dol op. Je kan tijd niet kopen en mensen willen alles nu hebben, maar de beste dingen in het leven gebeuren voor degenen die wachten. Een goed gemaakt product wordt alleen maar beter na verloop van tijd. Ik zie de aankoop dus meer als een investering dan een prijs.