Kastgrepen: vind jouw match

De meest succesvolle ruimtes hebben handgrepen die passen bij de stijl van meubels of kasten. Ze passen mooi qua verhoudingen en schaal en ze voelen uiteindelijk goed aan in gebruik.

Of je nu je keuken renoveert of een geliefd maar versleten meubelstuk een update geeft, handgrepen hebben de kracht om alles prachtig samen te brengen.

Dit is waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste ontwerpen voor jou en jouw huis...

Stijl en vormgeving

Het vaststellen van jouw algemene stijlvoorkeur is een uitstekend startpunt.

Handgrepen worden meestal gecategoriseerd als klassiek of eigentijds, waarbij de eerste iets (of veel) meer decoratief is dan de laatste.

De stijl van je kasten speelt natuurlijk ook een grote rol, maar je hoeft je niet verplicht te voelen om klassieke handgrepen te gebruiken op klassieke meubels en vice versa.

We werken er hard aan om handgrepen te maken die er geweldig uitzien, waar ze ook worden gebruikt. Het contrast van strakke moderne knoppen op antieke lades kan heel opvallend zijn.

Houd er echter rekening mee dat minimalistische, gestroomlijnde ontwerpen gemakkelijker schoon te houden zijn dan ontwerpen met decoratieve randen of details.
Knoppen versus handgrepen

Als je eenmaal een stijl hebt gekozen, is het tijd om te beslissen of je knoppen of handgrepen wilt.

Ons assortiment bestaat uit verschillende vormen en maten, waaronder komgrepen en T-bars, allemaal met een gedeelde esthetiek die het gemakkelijk maakt om te mixen en matchen.

Er zijn geen vaste regels als het gaat om het kiezen tussen knoppen en handgrepen en vaak kan een combinatie van beide er natuurlijker uitzien (en praktischer blijken te zijn) dan kiezen voor slechts één vorm.

Een populaire techniek is het gebruik van knoppen op kastdeuren tot 60 cm breed en trekt aan lades en kasten breder dan 60 cm, evenals apparaten (zoals een koelkast of afwasmachine) die een stevige greep vereisen.

Het gebruik van een andere, derde handgreepvorm op een meubelstuk of deel ervan, zoals komgrepen op een dressoir of kookeiland, is een geweldige manier om een ontspannen, vrijstaand gevoel te creëren.

Grootte en schaal

Knoppen hebben de neiging qua grootte vergelijkbaar te zijn en zijn geschaald om goed in je hand en netjes op een kastdeur te zitten. Als je grotere handen hebt, streef dan naar een knop met een iets grotere diameter.

Trekgrepen zijn er in verschillende maten (ons assortiment van 128 mm-384 mm) voor verschillende meubelmaten.

Een langere handgreep zal beter passen op een hoge voorraadkast, waar een kortere versie er misschien wat verloren uit zal zien.

Extra brede panlades zijn ook perfecte kandidaten voor een lange handgreep, zodat je toegang hebt waar je ook staat.
Afwerkingen

Het kiezen van de juiste afwerking is een beslissing die niet geïsoleerd moet worden genomen.

Niet elke metalen afwerking in de kamer hoeft bij elkaar te passen, maar het kiezen van een handgreepafwerking die harmonieert met andere metalen afwerkingen in de buurt zal resulteren in een meer samenhangende, weloverwogen look in het algemeen.

Verlichtingsarmaturen, schakelaars, stopcontacten en zelfs kranen kunnen allemaal worden gebruikt om uw keuze voor de afwerking van de handgreep te bepalen.

Als je helemaal opnieuw begint, helpt het om in termen van warmte te denken.

Geef je de voorkeur aan het koele, frisse gevoel van een 'koud' metaal zoals Gepolijst Nikkel, of de rijkdom en diepte van metalen zoals Antiek Messing en Brons.

Bedenk ook hoeveel impact je wilt dat de handgrepen op jouw kasten hebben.

Een donkere afwerking zoals Brons zal opvallen op lichte deuren en lades, terwijl een afwerking die qua kleur beter bij elkaar past, zoals ons Gepolijst Nikkel op grijs geverfde kasten, goed zal opgaan.

Overweeg ten slotte de prestaties van elke afwerking.

Met metaal beklede handgrepen zoals onze Gepolijst Nikkel-afwerking blijven er als nieuw uitzien, terwijl 'levende' afwerkingen zoals Antiek Messing - en Brons, zij het in mindere mate - na verloop van tijd patina krijgen, zowel als reactie op de lucht en het vocht eromheen als in de gebieden die je het meest aanraakt.
Positionering

Je moet de positie van elk handvat plannen om te berekenen hoeveel je er moet aanschaffen.

Probeer na te denken over schaal en verhoudingen bij het uitwerken van posities.

Brede deuren en lades passen bij bredere handgrepen of twee op gelijke afstand van elkaar geplaatste knoppen.

Het handvat mag niet in het niet vallen bij de grootte van de deur, maar het moet ook niet overheersen.

Overweeg om er slechts één of twee te bestellen om te zien wat waar het beste uitziet voordat je een volledige bestelling plaatst.

Als je een plattegrond op schaal van je kasten hebt en een liniaal op schaal, kun je de handvatten ook schetsen om een idee te krijgen van de beste positie.

Functionaliteit

Trek- en komgrepen worden als gemakkelijker vast te pakken beschouwd dan knoppen, omdat je er meer vingers onder kunt krijgen.

We raden aan om trekhandgrepen te kiezen op zwaardere deuren, zoals die van inbouwvaatwassers en koelkasten, evenals brede panlades die volledig kunnen worden beladen.

Als grip een probleem is, maar je de voorkeur geeft aan het uiterlijk van een knop, biedt ons T-bar-ontwerp een betere aankoop in vergelijking met een gladde, afgeronde knop.

Tot slot, als je je zorgen maakt over vingerafdrukken en krassen op je kastdeuren, ga dan voor handgrepen met ingebouwde massief koperen achterplaten die een beschermingslaag bieden.

Klaar om te beginnen met winkelen? Ontdek hier onze massief messing kastmeubels in drie afwerkingen here.  

Fotografiecredits: afbeelding vier (Brons Sycamore handvat en groene kasten): @revillojoinery