Kastgrepen: Onze gids voor het vinden van jouw match

De meest geslaagde thema's hebben handgrepen die passen bij de gekozen meubelstijl. In verhouding ziet het er mooi uit en het allerbelangrijkste is dat het goed in de hand ligt. Lees verder voor onze stapsgewijze gids om de beste handgreep te kiezen.

Arrow Down
Kast handgrepen: Onze gids voor het vinden van jouw match 
Of je nu een hele nieuwe keuken plant of een gekoesterde ladekast wilt updaten, de perfecte handvatten hebben het vermogen om alles prachtig bij elkaar te brengen. Goede kwaliteit handgrepen en meubelgrepen zullen jouw kasten ook beschermen tegen vettige vingerafdrukken en zorgen voor gemakkelijk, comfortabel toegang tot alles binnenin.

De druk om het juiste te kiezen kan overweldigend zijn, vooral in een keuken waar je gemakkelijk 25 handgrepen of meer voor kan investeren. De meest geslaagde thema's hebben handgrepen die passen bij de gekozen meubelstijl. In verhouding ziet het er mooi uit en het allerbelangrijkste is dat het goed in de hand ligt. Lees verder voor onze stapsgewijze gids om de beste handgreep te kiezen.

1. Vind jouw style
Het kiezen van de algemene style voorkeuren is een perfect beginpunt. Handgrepen worden meestal gecategoriseerd als klassiek of modern, waarbij de eerste meestal meer decoratief is dan de laatste. Jouw favoriete style vinden is meestal een eliminatieproces en kan worden verfijnd door in tijdschriften te kijken of door Pinterest te scrollen.
Het kast-type zal zeker een grote rol spelen, maar je hoeft je niet verplicht te voelen in het kiezen van klassieke handgrepen voor klassieke meubels of andersom. Bij Corston werken we hard om collecties handgrepen te creëren die overal goed passen. Het contrast tussen strakke, moderne meubelknoppen op een oude antieke ladekast kunnen erg opvallend zijn.
Let wel op dat minimalistische en gestroomlijnde designs makkelijker schoon te maken zijn dan designs met veel ribbels en details. Sommige mensen vinden dat meer decoratieve handgrepen de moeite waard zijn, terwijl andere geen geduld om het schoon te maken!
2. Knoppen vs. Handgrepen
Zodra je hebt besloten welke style handvat je wilt, is het tijd om te kiezen tussen knoppen of handgrepen. Goede kwaliteit collecties bieden verschillende opties in meerdere maten, zoals komgrepen, T-bar meubelknoppen en allemaal met een gedeelde uitstraling zodat het makkelijk is om ze te combineren.

Er is geen vaste regel voor het kiezen tussen knoppen of handgrepen, en meestal ziet een combinatie van deze twee er meer natuurlijk (en vooral praktisch) uit dan één design. Een populaire techniek is om alleen knoppen te gebruiken voor kastdeuren tot 60cm breed en alleen handgrepen voor lades en alle kastdeuren die breder zijn dan 60cm, evenals verborgen apparaten die een stevige greep nodig hebben om te worden geopend.

Door een derde handvat type te gebruiken voor een meubelstuk of meubelgedeelte, bijvoorbeeld komgrepen op een dressoir of kookeiland, creëer je een meer ontspannen, vrijstaand gevoel.

3. Maat
Knoppen zien er qua maat vrijwel hetzelfde uit en zijn gemaakt om goed in de hand aan te voelen en netjes op een kastdeur te zitten. Als je grotere handen hebt, is een knop met een grotere diameter misschien iets meer voor jou.

Handgrepen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Die van ons zijn verkrijgbaar van 128mm tot 384mm en we bieden deze uitgebreide keuze aan vanwege de verschillende meubel maten. Bij een hoge voorraadkast past een langere handgreep bijvoorbeeld beter, terwijl een kortere optie misschien verloren zou gaan in deze ruimte. Extra brede lades zijn ook perfect geschikt voor een lange handgreep, zodat je toegang kan krijgen waar je ook staat.
4. Denk na over afwerkingen
Handvatten worden meestal gezien als de laatste 'finishing touch', maar wacht nooit tot het laatste moment om een keuze te maken. Vooral als je een keuze maakt voor de afwerking kan de keuze niet afzonderlijk worden genomen. Niet elke metalen afwerkingen hoeven perfect bij elkaar te passen, maar door een handgreep afwerking te kiezen die in harmonie is met alle andere metalen afwerking creëer je een samenhangend en doordacht design. Verlichtingsarmaturen, schakelaars, stopcontacten en zelfs kranen kunnen allemaal worden gebruikt om de keuze van handgreep afwerking te inspireren.

Als je vanaf het begin, begint kan het helpen om in warmte termen te denken. Heb je liever de koele, frisheid van een 'koud' metaal zoals Gepolijst Nikkel of wil je liever de knusse, rijkheid van 'warme' metalen zoals messing? Denk ook over hoeveel impact je wilt dat de handvatten hebben op jouw kasten. Een donkere afwerking, zoals ons diep Brons, op lichte deuren zal erg opvallen, terwijl een afwerking die qua kleur nauw aansluit, zoals onze Gepolijst Nikkel op grijs geverfde kasten zal opgaan in de achtergrond.

Overweeg ten slotte de werking van elke afwerking. Metaal vergulde handgrepen (zoals een nikkel verguld of PVD-afwerkingen) zullen niet veranderen. Terwijl ongelakt 'levendige afwerkingen' natuurlijke patina zullen krijgen en met jouw huis zullen verouderen.

5. Denk na over de posities
Voordat je koopt moet je bedenken waar je elke handgreep zult plaatsen zodat je kan berekenen hoeveel je er nodig moet hebben. Denk over schaal en verhoudingen tijdens het plaatsen. Brede deuren en lades bijvoorbeeld zijn geschikt voor bredere handgrepen of wellicht twee knoppen op gelijke afstand van elkaar. De handgreep moet niet worden overschaduwd door de grote van de deur, maar het moet ook niet overheersen. Bij Corston worden al onze kastgrepen zorgvuldig geproportioneerd, zodat ze geschikt zijn voor keukenkasten en andere huishoudelijke meubels.

Je kan staaltjes bestellen en ze tegen jouw meubels of deur aanhouden om te bekijken wat er het beste uit zal zien en waar, voordat je een volledige bestelling plaatst of gaten boort. Daarnaast kan je ook als je een geschaald plan van jouw kasten en een schaal liniaal hebt de handgrepen erin tekenen om een idee te krijgen van de beste positie.
6. Maak het functioneel
Handgrepen en komgrepen zijn makkelijker vast te pakken dan knoppen omdat je meer vingers kunt gebruiken. We zullen altijd adviseren om handgrepen te gebruiken voor zwaardere deuren, zoals op geïntegreerde vaatwassers en koelkasten en ook op brede pannenlades die volledig worden gevuld.

Als grip een probleem is maar je wel de voorkeur hebt voor de uitstraling van een knop, bekijk dan onze T-bar designs, dit zorgt een betere aankoop in vergelijking met een soepel afgeronde knop.

Ten slotte, als je zorgen hebt over vingerafdrukken en krassen op jouw kastdeuren, kies dan voor handgrepen met ingebouwde massief messing achterplaten. Deze bieden een laag van bescherming tussen vingernagels en jouw geliefde kasten.

Voor meer hulp en advies staat ons deskundig team altijd klaar om je te helpen. Je kan een e-mail sturen naar hallo@corston.be.

Foto credits:
Afbeelding vier (Groene kasten en bronzen sycamore handvat): @revillojoinery