Gepolijst Nikkel vs. Chroom

Deze koele metalen maken een comeback. Lees voordat je een keuze maakt onze gids met voor- en nadelen.

Arrow Down
De aanvankelijke "trendiness" van warme metalen architectonische afwerkingen heeft zicht ontwikkelt tot iets wat aanzienlijk duurzamer is. Blinkend koper en goud hebben plaats gemaakt voor levendigere afwerkingen doordrenkt met diepte en duurzaamheid. Hoewel de populariteit van rijk brons en antiek messing geen tekenen van afname vertonen, merken we de laatste tijd wel dat er een nieuw enthousiasme is voor afwerkingen aan de koelere kant van het kleurspectrum. Chroom en nikkel keren terug in de spotlight, maar welke is het beste? Ons klantenservice team krijgt deze vraag steeds vaker te horen. Op het eerste gezicht, vooral als je alleen afbeeldingen op een scherm ziet, kunnen chroom en nikkel moeilijk van elkaar worden onderscheiden. Om je te helpen de juiste keuze te maken hebben we deze korte gids gecreëerd.
Gepolijst Chroom 
Chroom, oftewel chromium, is een vergulde afwerking die waarschijnlijk nog kan herinneren van de kranen in jouw ouderlijk huis en wellicht zelfs in de huizen van jouw grootouders. Het werd lang gezien als een veilige opties en een betaalbare afwerking.

Als je van een betrouwbare leverancier koopt die chroom galvaniseert op massief messing, moet de afwerking goed blijven zitten zonder af te bladderen of schilferen. Roestvorming en oxidatie gebeuren alleen als een product slecht is verguld of zwaar beschadigd/bekrast is. 

Chroom heeft een lichtblauwe tint en de afwerking is erg helder, bijna spiegelachtig. Dit is de reden waarom het vaak in moderne huizen met een koele kleur thema wordt gebruikt. Het voornaamste pluspunt van chroom is dat de afwerking hetzelfde eruit zal zien ongeacht de leverancier. Daarom zorgt het combineren van chroom producten van verschillende bronnen zelden voor problemen. 

Een minpunt van chroom is dat er weinig aantrekkingskracht is voor het design. Dit is helemaal subjectief, maar chroom is al zo lang alomtegenwoordig dat het bijna onzichtbaar is geworden. 
Gepolijst Nikkel  
Gepolijst Nikkel is een tijdloze afwerking en zal nooit zijn glans verliezen, werkelijk nooit. Het is natuurlijk hoe je het bekijkt, maar wij geloven dat Gepolijst Nikkel een elegantere keuze is dan chroom. Oorspronkelijk is het een favoriet in elegante herenhuizen en statige landhuizen, maar ziet er ook fris en opvallend uit in moderne ruimtes. 

Net zoals chroom is nikkel een vergulde afwerking, aangebracht op een basismetaal (het liefst massief messing) en vervolgens gepolijst. Het heeft gele ondertonen en een diepere afwerking dat perfect past bij zachte neutrale en warme kleurpaletten. Zie het als een zacht zilverachtige afwerking, in vergelijking met de heldere, reflectie van chroom. 

Qua prijs zijn producten afgewerkt in hoge kwaliteit Gepolijst Nikkel meestal duurder dan chroom, maar niet duurder dan metalen die met de hand moeten worden afgewerkt, zoals antiek of verouderd messing. Nikkel is makkelijk schoon te maken en heeft een duurzame afwerking dat iets minder gevoelig is voor vingerafdrukken dan chroom. Je hebt alleen een pluisvrije doek nodig om de glans te behouden. 

Bij Corston zullen we altijd iets meer neiging naar Gepolijst Nikkel; een afwerking die we in ons portfolio hebben opgenomen sinds het bedrijf is opgericht.