10 minuten met: Lee Thornley van Bert & May

De creative director en oprichter van Bert & May heeft het over de renovatie van zijn nieuwste familiehuis in Yorkshire, het belang van details en schattige bijnamen.

Arrow Down
Hoe begon jouw nieuwste renovatie project?
Voorheen kozen we altijd voor historische panden en lag de focus op het herstellen van originele elementen en de geschiedenis van het pand leiden ons tot design keuzes. Deze keer hebben we [Lee, zijn partner Phil en hun twee dochters] gekozen voor een pand in een dorp in Yorkshire, maar niet vanwege de architectonische style. Het was best wel een beroerd gebouw uit de jaren 50 en had het niets dat we konden reden of herstellen. Iedereen vindt een blank canvas geweldig, maar we ontdekte al snel dat het een stuk moeilijker is om een beginpunt te vinden. We kozen om de meeste prachtige individuele elementen te gebruiken en het normale in iets geweldigs te veranderen. Ja, we hebben een aantal moodboards gemaakt, maar meeste design keuzes waren gebaseerd op materialen, zoals eiken, messing, brons, Crittall en natuurlijk encaustieken tegels van Bert & May. 

Wat heeft de gehele look geïnspireerd?
Ik heb niet een bepaalde periode, style of interieurontwerper die ik probeer na te doen, maar ik kan wel herinneren dat ik naar 'A Single Man' [geregisseerd door ontwerper Tom Ford] keek en geïnspireerd raakte door de meest waanzinnige vintage interieurs. De film speelt zich af in een huis in de jaren 60 gevuld met lagen van warmte, kleur en textuur maar dan erg open en op een Scandinavische manier. De uitstraling was perfect en die terughoudende, textuur-esthetiek heeft me altijd aangesproken.
Wat waren jouw moeilijkste en makkelijkste uitdagingen?
Voor minimalisme te gaan was voor mij moeilijk, vooral toen we knusheid wilde toevoegen om het een leefbaar familiehuis te maken. De verfkleuren hielpen, vooral de 'Purple Brown' van Little Greene, maar we gebruikte ook veel fluweel en andere textiel om de kamers zachter te maken. Kiezen welke tegels van Bert & May we wilde gebruiken was waarschijnlijk het makkelijkst. Iedereen denkt altijd dat ik voor de klassieke gewaagde Bert & May geometrisch patroon zal kiezen, maar eigenlijk kies ik graag voor de effen tegels, ik ben best saai eigenlijk. Ik vind vooral de klei kleur van de visgraat tegels in de keuken erg mooi. Het zijn altijd de kleuren en niet de patronen die me aanspreken. 

Hoe belangrijk waren de architectonische details?
In elk geslaagd interieur zijn de schakelaars, stopcontacten en handgrepen, eigenlijk alle aanraakpunten, erg belangrijk. Je kan natuurlijk een prachtig ingerichte kamer of verf afwerkingen hebben, maar de architectonische details kunnen ruimtes van een 7 naar een 10 verhogen. Lichtschakelaars zijn in het bijzonder erg belangrijk omdat ze op ooghoogte zijn en je raakt ze elke dag aan. Waarom zou je niet de tijd nemen om prachtige schakelaars te kiezen? Je koopt toch ook geen jas met lelijke knoppen? Het kan de prachtigste jas in de wereld zijn, maar als de knoppen niet net zo mooi zijn dan koop je het niet.
Waarom koos je voor de fittingen van Corston in brons?
Ze zijn erg simpel, maar heel mooi. De designs van Corston proberen niet te veel te doen; sommige schakelaars en stopcontacten kunnen te overdreven zijn. Ik wil niet opscheppen, maar ik hou wel van goede kwaliteit en mooie designs. Voor een historisch huis zou ik voor antiek messing kiezen, maar met deze woning moesten we een modernere uitstraling creëren en het brons was perfect. Het probeert niet oud te doen, maar het heeft nog steeds karakter en zal langzaam met gebruik verouderen, net zoals de andere materialen die we hebben gekozen.

Hoe hebben milieuoverwegingen jouw beslissingen beïnvloed?
Alles wat we hebben gedaan in dit huis maar ook bij Bert & May draaide om producten die ontworpen en geproduceerd zijn om lang mee te gaan. We hebben de milieu referenties van onze leveranciers gecontroleerd, ook van Corston en we kopen alleen van bedrijven die dezelfde filosofie delen. De bewuste beslissing om geen wegwerprommel te kopen wordt steeds populairder en is een positieve verandering die we sinds de eerste dag steunen. Bert & May verkocht als eerst gerecyclede tegels en ik geloof nog steeds dat het hergebruik de beste manier is om het milieu te beschermen. Maar als je toch geproduceerde producten wilt kopen, zoals schakelaars en stopcontacten, zal onderzoeken welke designs duurzaam zijn een groot verschil maken.

Ten slotte, waar komt de naam Bert & May vandaan?
Bert was mijn bijnaam die ik kreeg omdat ik een gestreepte trui zoals die van Bertie Bassett van Liquorice Allsorts droeg! En May is de bijnaam van Harriet Roberts, waar ik samen het bedrijf mee oprichtte in 2013.